StartupDelta-manifest: maatregelen die Nederland tot de top van ondernemerslanden maken

February 17th 2017 |

Vandaag presenteert StartupDelta haar manifest voor de verkiezingen, met daarin 11 maatregelen die Nederland nog aantrekkelijker moeten maken voor startups en scale-ups. Constantijn van Oranje, special envoy van StartupDelta:  'Start- en scale-ups jagen innovatie aan en genereren de banen van de toekomst. Hun succes is het succes van Nederland. De afgelopen jaren zijn er goede stappen gezet om het ondernemers- en innovatieklimaat in Nederland te versterken. Daar zien we nu de eerste effecten van ook in de internationale ranglijsten. De lichten staan op groen maar we moeten nu gas geven. Vandaar dit manifest met voorstellen om ondernemerschap in Nederland te versnellen.'

 

StartupDelta zet in op het fiscaal aftrekbaar maken van durfkapitaal voor private investeerders, meer ruimte in wet- en regelgeving voor nieuwe technologieën, het makkelijker kunnen uitkeren van aandelen als loon en het aanpakken van het tekort aan tech talent. Door in het onderwijs meer aandacht te besteden aan digitale vaardigheden, maar ook door een verruiming van de regelgeving ten aanzien van buitenlands talent dat in Nederland aan de slag wil.

 

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit is gebleken dat scale-ups in de periode 2012-2016 voor maar liefst 74.000 nieuwe banen hebben gezorgd.

Voor het eerst in 7 jaar is het aantal snel-groeiende ondernemingen toegenomen. Vooral in de sector administratieve en ondersteunende diensten neemt dit aantal snel toe. Dit aantal neemt echter af in de top sectoren, de sectoren die Nederland moeten onderscheiden in de wereldmarkten. Wel worden meer startups uiteindelijk ook scale-ups. Een op de twintig snel-groeiende bedrijven komt voort uit een startup. De omzetten en het aantal banen is in deze groep meer dan verdubbeld in de afgelopen 3 jaar. De negatieve trend is gekeerd maar er is meer aandacht nodig voor innovatie en snellere groei van de gevestigde bedrijven.

 

Een goed startupklimaat is van belang om dat potentieel te blijven voeden. Startups kunnen door hun beperkte omvang en jonge bestaan experimenteren en risico’s nemen en zo de grens opzoeken van wat mogelijk is en deze verleggen. Daarmee zijn zij een belangrijke schakel voor innovatie en productiviteitsgroei. Het zijn vooral de startups en bedrijven die echt doorgroeien (scale-ups) die bijdragen aan werkgelegenheid en economische groei. En het zijn ook deze bedrijven die vaak vernieuwende technologieën inzetten om een oplossing te vinden voor wereldwijde maatschappelijke uitdagingen, zoals voedselschaarste, wateroverlast en duurzame energie.

 

More Latest Dutch startup news
Startups CC Diagnostics laatste...

 De Groningse startup CC Diagnostics plaats zichzelf als vijfde, en... Read more

Here are the startups contending...

Mary Barra, Indra Nooyi, Meg Whiteman, Kiran Mazumdar, Yang Lan, Corinne... Read more

Startups en Corporates gaan de...

B. Amsterdam organiseert Startup Run // Startups vs. Corporates Op vrijdag... Read more

6 Insur-tech startups win...

The audience of more than 850 decision makers representing 40 countries from... Read more

Other StartupDelta news
Entrepreneurs in e-commerce:...
via

Fueled by the success of Alibaba, the Chinese e-commerce market simply cannot... Read more

Speakap: beyond the ’Facebook...
via

Amsterdam-based startup Speakap, founded in 2011, was mainly known as an... Read more

Startup due diligence: how to...
via

In this blog, the first of a two-part series, Rutger Kemper from Leapfunder... Read more

Startups and patent strategy -...
via

Patent protection is a difficult topic for many people, including startup... Read more