Haarlem en Harlem verstevigen hun band

Bezoek van wereldstad New York aan historisch Haarlem

Medio 2017 sloten mevr. Gale A. Brewer, president van Manhattan, en burgemeester Jos Wienen een overeenkomst om samen te werken op economisch, cultureel en educatief gebied. Na een werkbezoek aan New York is het dit keer mevr. Brewer die naar Haarlem afreist voor inspiratie en kennisuitwisseling over innovatie, startups, cultuur en talentontwikkeling. Haarlem is heel blij met de verdergaande contacten en biedt een cultureel en economisch programma waarin ondernemers de kans krijgen om hun netwerk met de Verenigde Staten van Amerika uit te bouwen. Mevr. Brewer is op 2 en 3 februari in Haarlem.

Burgemeester Wienen: “New York is een wereldstad, met een enorme culturele en economische uitstraling. De stad bruist van nieuwe ontwikkelingen, waarvan iedereen wil leren. Het is fantastisch dat zo’n stad met Haarlem verbonden is. Zo kunnen we nieuwe impulsen in Haarlem stimuleren op economisch en cultureel gebied. Andersom biedt Haarlem voor Manhattan een mooie verbinding met historisch Europa. En Haarlem en Harlem delen hun naam en een stukje geschiedenis. Op het gebied van culturele en economische vernieuwing zullen we met elkaar nieuwe geschiedenis schrijven.”

Mevr. Brewer is president van de Manhattan Borough waar Harlem onder valt. Zij heeft speciale interesse in technologische innovatie. In dat kader is ze Key Note Speaker tijdens The Things Network in Amsterdam op 2 februari 2018. De gemeente Haarlem ontvangt mevr. Brewer aansluitend voor een verrijkend programma, waarin diverse aspecten uit de ondertekende Letter of Intent (zie bijgesloten) aan bod komen. Er staan bezoeken aan onder meer het Frans Hals Museum en Teylers Museum gepland. En ook Waarderpolder Haarlem Business Park (3DMakerszone en Bakke-rij) maakt zich op voor een ontmoeting over de groeiende tech community van Haarlem. Dit is slechts een greep aan de ontmoetingen met genodigden uit bedrijfsleven en cultuur die op stapel staan.

“I’m thrilled to finally visit Manhattan’s sister city of Haarlem, and am honoured to join Mayor Wienen and continue building cultural, academic, and economic partnerships between our borough and this magnificent city,” said Manhattan Borough President Gale A. Brewer. “From our centuries-old heritage as major port cities to our bright future as rising hubs for tech jobs and innovation, we have so much in common and much to gain from each other.

Het initiatief voor de stedenuitwisseling is genomen door Valerie Vallenduuk van PresentYourstartup. Deze Haarlemse onderneemster organiseert Matchmaking Events waar startups live geld kunnen ophalen bij investeerders. De events, gestart in Haarlem, vinden inmiddels nationaal en internationaal plaats.

New York bestaat uit vijf stadsdelen. Harlem is het noordelijke deel van het stadsdeel Manhattan. Het werd in 1658 gesticht door gouverneur Peter Stuyvesant als Nieuw-Haarlem.

Persuitnodiging